I 2017 debuterte Monica Csango som sakprosaforfatter med boka Fortielser – min jødiske familiehistorie. Dette er en gripende og svært personlig historie om Csango sin jødiske bakgrunn, og som viser hvordan tapene i en familie blir nedarvet i generasjoner. I boka møter vi hennes ungarsk-jødiske farfar, som forsvinner på mystisk vis under andre verdenskrig, og farmoren som sitter knust tilbake.

Monica Csango er en av 1500 jøder i Norge. I hennes barndom ble det jødiske knapt nevnt. Som voksen begynte hun å undersøke sin egen families bakgrunn. Det hun fant var en dramatisk og tung historie. Det fikk henne til å forstå sorgen hun selv hadde båret på i mange år: En sorg over alle de hun hadde mistet.

Monica Csango er journalist og filmskaper, og har bl.a skrevet en rekke kronikker om menneskerettigheter, demokrati og hvordan det er å være jøde i Norge i dag. I 2005 laget Csango dokumentarfilmen Evig din, som også handlet om hennes ungarske familie og hennes farfars mystiske forsvinning under andre verdenskrig. Filmen mottok samme år Amandapris for beste dokumentarfilm.

Mange vil også gjenkjenne Monica Csango som dommer i Kakekrigen på TV.

Møt Monica Csango til samtale med Mari Nymoen på Risør bibliotek onsdag 29.august kl. 19.

Boksalg ved Lindstøl Libris.

Translate »
Click to listen highlighted text!