Velkommen til foredrag i Litteraturrommet med forfatteren og eventyreren Fartein Horgar om en spennende periode i norsk sjøfartshistorie – seilskute- og kolonitiden.

Fartein Horgar er snart ute med sin fjerde roman i sin fembindsserie om det dansk-norske koloniveldet på øyene St. Thomas, St. Croix og St. Jan.. Fartein Horgar sier selv at “historien som disse romanene ruller opp berører kystnorge i særlig grad – ikke minst byene på Sørlandskysten, med sin «gamle penger». Norges redere fra Oslo til Helgeland seilte i sukker- og slavefart, og jeg merker, når jeg snakker om dette, at vi her til lands gjerne holder sukker- og slaveøkonomi strengt adskilt”.

Boksalg ved Lindstøls bokhandel.

Gratis inngang.

Arr: Lindstøls bokhandel i samarbeid med Risør bibliotek

…….
Fra 2006 til 2013 bodde han med kona i en 40 fots seilbåt, og hadde flere seilaser, i britiske og amerikanske jomfruøyer, langs Norskekysten, og i Middelhavet.

«Det var i denne perioden jeg gjorde forstudiet til de historiske romanene om norsk koloni- og slavehistorie i Dansk Vestindia, St. Thomas, St. John og St. Croix,» forteller han.
I slutten av september kommer fjerde bind i en planlagt serie på fem romaner, som tar for seg denne ukjente delen av norgeshistorien, som strekker seg fra 1672 til 1917.

Den første boka – «Paradisets elendige» forteller om pionertiden, da nordmenn og dansker på 1600-tallet slo seg opp som plantasjeeiere på tre små karibiske øyer. Tiden er sett fra en norsk 16-årig gutts perspektiv, og belyser tidsånd, tenkning, og den bibellesning som gjorde det mulig å holde andre mennesker som slaver.

«I slaktemåneden» (2017) omhandler det dramatiske slaveopprøret på St. Jan i 1733. Perspektivet er hos en slavejente, og opprøret «oppleves» i lys av den magiske tenkning og den religiøse realiteten som er hennes arv.

«Frihetens kjøtere» (2018), omhandler gullalderen i Vestindia. Men mot slutten av 1700-tallet vokser det frem en klasse frie sorte, tidligere slaver som enten har fått, eller kjøpt, sin frihet. Tema for romanen er deres tilpasning til en ny virkelighet, og de hvites bestrebelser på å hindre utviklingen.

Årets bok «Benjamins reise» er en sjøroman, og har handling fra de siste ti år frem mot slaveriets slutt. Romanen følger en rømt slave som mønstrer på en sjørøverskute. Nå er legal menneskehandel forbudt. Piratene har overtatt. Vi følger Benjamin gjennom begivenhetene som fører til selverkjennelse, og slaveriets opphør, i 1848, som han deltar i.

Vestindiakvintettens siste bind «Lyset i kullbingen», er planlagt utgitt i 2020.

Bilde av Fartein Horgar

Onsdag 11. september 2019 kl. 19:00

Translate »
Click to listen highlighted text!