Direkte fra Litteraturhuset:

En brors historie
Tove Nilsen og Sissel Gran i samtale

onsdag 11. november 2020, kl. 19:00 til kl. 20:00
Sted: DIKKEN (liten kinosal), Risørhuset

I disse tider hvor reising er vanskelig ønsker Litteraturhuset i Oslo å tilby en eksklusiv strømming av enkelte arrangementer til folkebibliotek over hele landet. Denne onsdagen er det klart for Tove Nilsen som vil snakke med Sissel Gran om sin siste roman.

Hvorfor blir noen ting så vonde at de blir umulige å snakke om, og fortsetter å være det selv etter at mange år har gått?

Den eneste broren er navnet på romanen Tove Nilsen har gitt ut i høst, og som har fått kritikerne til å ta fram de gjeveste ordene. Utgivelsen bygger på materiale fra forfatterens egen familie. Det handler om Leif, han som skulle ha blitt Nilsens onkel, men som aldri blir mer enn 19 år. Leif bor sammen med moren og sine tre eldre søstre i et litt trangt arbeiderklassehjem i Trondheim. På kontinentet er 2. verdenskrig i gang, og rykker stadig nærmere. Familien, byen og krigen skrives fram, uhyggen og uroen, men også ungt liv. Så skjer det fatale: Unggutten involveres i en sabotasjeaksjon som slår feil. Deretter følger en flukt over fjellet som han ikke overlever.

Som barn fant Nilsen svarthvitt-bilder av den alvorlige unggutten gjemt mellom klær i kommoden, de var fjernet fra albumene. Ingen orket å svare på spørsmål om hvem han var. Nå har denne tause familiehistorien fått en eminent romans form.

Psykolog og forfatter Sissel Gran har fulgt Tove Nilsens forfatterskap tett gjennom en årrekke. Nå møtes de to til samtale om Nidarosdomen, krigsliv og å skape kunst av gammel familiesorg.

Samtalen vil strømmes direkte til Risør bibliotek/DIKKEN (liten kinosal). Grunnet smittevernregler vil det være begrenset med plasser, så arrangementet krever påmelding.

Ring Risør bibliotek på 37149777, eller send mail: Risør.bibliotek@risor.kommune.no, eller henvend deg i skranka.

Translate »
Click to listen highlighted text!