Kveldens arrangement utgår dessverre i kveld, med denne beskjeden fra Litteraturhuset i Oslo: «Samtalen med Sissel Gran og Tove Nilsen blir avlyst nå, med den begrunnelse at Oslo kommune nå forbyr alle arrangementer, også digitale arrangementer».
………………………………………………………………..
Hvorfor blir noen ting så vonde at de blir umulige å snakke om, og fortsetter å være det selv etter at mange år har gått?
Den eneste broren er navnet på romanen Tove Nilsen har gitt ut i høst, og som har fått kritikerne til å ta fram de gjeveste ordene. Utgivelsen bygger på materiale fra forfatterens egen familie.
Det handler om Leif, han som skulle ha blitt Nilsens onkel, men som aldri blir mer enn 19 år. Leif bor sammen med moren og sine tre eldre søstre i et litt trangt arbeiderklassehjem i Trondheim. På kontinentet er 2. verdenskrig i gang, og rykker stadig nærmere. Familien, byen og krigen skrives fram, uhyggen og uroen, men også ungt liv.
Så skjer det fatale: Unggutten involveres i en sabotasjeaksjon som slår feil. Deretter følger en flukt over fjellet som han ikke overlever.
Som barn fant Nilsen svarthvitt-bilder av den alvorlige unggutten gjemt mellom klær i kommoden, de var fjernet fra albumene. Ingen orket å svare på spørsmål om hvem han var. Nå har denne tause familiehistorien fått en eminent romans form.
Psykolog og forfatter Sissel Gran har fulgt Tove Nilsens forfatterskap tett gjennom en årrekke. Nå møtes de to til samtale om Nidarosdomen, krigsliv og å skape kunst av gammel
familiesorg.
Onsdag 11.november kl. 19 strømmes denne samtalen mellom Tove Nilsen og Sissel Gran om Tove Nilsens siste roman «Den eneste broren» direkte til Risørhuset/Dikken (liten kinosal) fra Litteraturhuset i Oslo. Denne samtalen er en eksklusiv visning for bibliotekene, så den legges ikke ut på nett. Pga plassbegrensning og smittevernshensyn, så er det forhåndspåmelding til biblioteket: tlf: 37149777 eller mail: risor.bibliotek@risor.kommune.no – vel møtt! 🙂
Foto Sissel Gran: Tine Poppe