Hva skjer?

mai
29
ons
Kan kunstig intelligens forutse pandemier?
mai 29@19:00-20:00

Kan kunstig intelligens forutse og varsle oss om pandemier? Kan den hjelpe oss til å påvise kreft, utvikle skreddersydde medisiner og til syvende og sist redde liv? Ja, mener Ishita Barua (f. 1988). Hun er lege med doktorgrad om kunstig intelligens i medisin.

Men kan kunstig intelligens utkonkurrere omsorgen fra en lege eller sykepleier? Hvem skal bestemme over maskinene? Og hvem har ansvaret om maskinene tar feil? 29. mai kan du møte Ishita Barua i Risør bibliotek i samtale med journalist Steinar Nielsen. Hun er kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner og har nylig kommet med boka «Kunstig intelligens redder liv». Dette er det andre arrangementet om kunstig intelligens på biblioteket i Risør. Tredje og siste arrangement kommer i juni.

Arr: Risør bibliotek i samarbeid med Steinar Nielsen

Støttet av Fritt Ord.

Foto: Anna-Julia Granberg BLUNDERBUSS

jun
1
lør
Lørdagsuniversitetet – Bruk av alkohol og vanedannende legemidler blant eldre
jun 1@13:00-14:00

Alkohol er et lovlig rusmiddel og kan kjøpes i nærbutikken. Vanedannende medikamenter foreskrives av lege på bakgrunn av diagnoser og lidelser. Hva vet vi om bruken av alkohol og vanedannende legemidler blant eldre (65+) i Norge? Hvor går grensene for hva som er samfunnets ansvar, og hva som er en privatsak for den enkelte eldre?  Og er fastlegeordningen til hinder for at eldre med alkoholproblemer får god hjelp?

Med utgangspunkt i en fersk kunnskapsoppsummering om eldre og alkoholbruk i Norge, samt egen forskning på fastlegeordningen og hjemmeboende eldres erfaringer, vil de tre foredragsholderne belyse trender, utfordringer og alkoholens kulturelle, sosiale og symbolske funksjon i Norge.

Om foredragsholderne: 

Anne Jørstad Antonsen
er stipendiat ved Senter for omsorgsforskning, Universitetet i Agder. Hun arbeider på en doktorgradsavhandling om hjemmeboende eldre og samtidig bruk av alkohol og vanedannende medikamenter.

Kristin Briseid
er postdoktor ved Senter for omsorgsforskning, Universitetet i Agder. Hun er her tilknyttet det forskningsrådsfinansierte prosjektet ROMEO, som undersøker hvordan organiseringen av kommunale tjenester påvirker pasientforløp for hjemmeboende eldre med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer.

Terje Emil Fredwall
er professor ved Senter for omsorgsforskning, Universitetet i Agder. Han utga i fjor kunnskapsoppsummeringen «Alkoholbruk blant eldre», skrevet sammen med Anne Jørstad Antonsen.

jun
14
fre
Menneskets «blind date» med kunstig intelligens
jun 14@19:00-20:00

Hva er det som har fått store deler av menneskeheten til å tilbringe timer av dagen, for ikke å si år av sine liv, med nesa rettet mot en mobilskjerm for å lete etter bekreftelser på sin egen eksistens og være på evig jakt etter tommel opp og hjerter som strømmer mot oss i ekkokamrene våre? Narcissus ble forelsket i og druknet i sitt eget speilbilde. Ekko ble forelsket i Narcissus, men fordi hun snakket for mye ble hun dømt til å bare kunne gjenta det andre sier.

Forfatter og journalist Lena Lindgren har skrevet boka «Ekko – et essay om algoritmer og begjær.» Om menneskehetens blind date med kunstig intelligens. I boka fletter Lena Lindgren politikk, mytologi, psykologi og vitenskap sammen med scener fra Silicon Valley. Hvem er datanerdene og råkapitalistene som styrer KI-revolusjonen? Utfordrer de selve demokratiet?

Lena Lindgren, er til daglig kommentator i Morgenbladet. 14. juni kan du møte henne i Risør bibliotek i samtale med journalist Steinar Nielsen. Dette er det tredje og siste arrangementet om kunstig intelligens der vi spør: Kunstig intelligens, kan den temmes?

Arrangør: Risør bibliotek i samarbeid med Steinar Nielsen.

Støttet av Fritt Ord.

Foto: Julie Pike

Translate »
Click to listen highlighted text!